Residential   11-15 Grosvenor Crescent

The refurbishment and re-modelling of 11-15 Grosvenor Crescent represented a unique opportunity to breathe new life into a Listed building which had suffered from years of unsophisticated intervention, and to combine it with a dynamic new addition which now complements the historic fabric.

The building mediates between differing townscape scales, using materiality as well as scale and proportion to provide a carefully thought out composition. The existing building has been restored and where features have been lost, the grandeur of the original front rooms has been replaced. The approach to the introduction of contemporary elements, such as bathrooms, was to separate them from the existing fabric – a light touch approach which sees the best of the old sitting comfortably in contrast with the new.

The existing rear wall of the main terraced building has been retained and repaired and the connection between the old and the new is thoughtfully done through a series of internal light wells and glass link bridges, expressing and complementing the old with the new.

The terrace of five buildings remain as separate entities at ground and first floor – entrances to the Grand apartments and the main communal entrance to the building reinvigorate the existing porticoed frontage. Lateral apartments on upper floors deliver high quality residential layouts, spreading across a number of original buildings and acknowledging the original plan forms by retaining original party wall lines, whilst maintaining a comfortable and logical flow of space through the units.

The development benefits from a luxury spa and swimming pool area, underground parking with car lift, meeting rooms, and wine cellar and catering facilities capable of hosting intimate dinner parties. The Grand apartments include their own spa facilities and private cinema rooms.

The lateral apartments, and particularly the penthouse apartments, benefit from terraces with views over Belgravia.

The finest quality materials and appliances have been used throughout.

Client    Wainbridge
Location    London, UK
Status    Practical Completion 2018

Cost    Confidential
Area    11,040 sqm
Structural Engineer    Pell Frishman
Services Engineer    Cundall
Cost Consultant    Beadmans
Project Manager    Wainbridge
Planning Consultant    Gerald Eve
Heritage Consultant    Montagu Evans
Interior Architect    Flanagan Lawrence
Interior Designer    Thomas Juul-Hansen
A B C D F G H I L M N P R S T U V W Y

Enter your search terms in the field above.

Individual terms should be separated by a comma ','