Public   Sand Sculpture Pavilion

Flanagan Lawrence won a competition in 2009 to design a pavilion for a sand sculptor on the seafront at Weymouth. The practice’s design responds sensitively to the town’s impressive Georgian esplanade, with its existing historic shelters, band stand, memorials and clock tower. The project’s distinctive form provides a focal point at the south-western end of the esplanade.

The previous Sand Sculpture structure on Weymouth Esplanade was of poor quality and contributed little either to the public realm or to the urban fabric. The sand from Weymouth beach is particularly fine, making it suitable for sculpting and the resident sculptor exhibits regularly at International competitions and exhibitions, notably the Jesolo International Sand Sculpture Festival in Italy. The new structure reinforces this long established cultural asset, encouraging local competitions and educational initiatives.

The sand sculptures are on permanent display but when not in use, the stage area is open to the Beach, creating a raised viewing platform over Weymouth Bay and the Jurassic Coast beyond.

The project had two clients : Weymouth council and the sand sculptor who is resident in the structure during the summer season. Each had differing requirements – from a planning perspective, and from a purely functional interior point of view. Our task was to bring both briefs together and create a single workable solution both parties were happy with. The scheme achieves BREEAM excellence.

Client    Weymouth Borough Council
Location    Weymouth, UK
Status    Completed 2012

Cost    £70,000
Engineer    Expedition Engineers
A B C D G H I L M N P R S T U V W Y

Enter your search terms in the field above.

Individual terms should be separated by a comma ','