Public   Imperial College

Imperial College London is renowned world-wide for the exemplary quality of its Engineering School. Located in the heart of Westminster on Exhibition Road, Imperial College enjoys a highly visible profile in close proximity to such landmarks as the Royal Albert Hall, the Science and Natural History Museums and the Victoria & Albert Museum.

The competition aimed to provide a new home for the School of Mechanical and Aeronautical Engineering as well as a sustainable ‘show case’ for the entire college.

The proposal celebrated the three essential aspects of learning; the gathering of knowledge; the sharing of knowledge and the assimilation of knowledge. The large open plan under-croft, home to wind tunnels, hydrodynamic basins and flight simulators, represents the gathering of knowledge; this space is bounded by the softly curved underside of the auditoria – the sharing of knowledge; while the upper levels, a series of highly efficient open floors for the academic staff, represent the assimilation of knowledge.

The building acts as a solar collector. The louvres on the façades allow these to be highly glazed and, together with an Aquifer Thermal Energy Store system, ensure the proposal can provide 30% renewable energy. The thermal mass of the concrete frame is utilised to temper the environment in the teaching spaces. The whole is united by a large-scale frame whose solidity and formality enhances the open colonnade of the existing main entrance to Imperial College.

Client    Engineering Faculty Fulcrum First
Location    London, UK
Status    Competition

Area    13,000 sqm
Engineer    Mott MacDonald
Cost Consultant    Franklin Andrews
Lighting Consultant    The Theatre Projects Consultancy
A B C D G H I L M N P R S T U W Y

Enter your search terms in the field above.

Individual terms should be separated by a comma ','