234 Bath Road Schueco Excellence Award Win

The workplace scheme in Slough wins Best Refurbishment Project 2017

22nd Jun 2017

Our 234 Bath Road project in Slough has won the award for Refurbishment at the Schueco Excellence Awards 2017. Now in their fourth year, the awards scheme – which are run in association with RIBA Journal– have won the respect of the UK building industry because of the high quality of the submissions they routinely attract.

234 Bath Road creates a dynamic new, 3-storey gateway building to the Slough Trading Estate. By transforming and extending the existing core and structural frame of a 1975 office block, a new landmark commercial office building has been created. Located at the corner of Bath and Leigh Roads, Schueco systems have been integral in reinforcing the design intent of the project: a language of details and materials that, while maintaining a robustness, civic scale and impact, delivers a building which is clean, crisp and light.

The western portion of the building re-uses the basement and pre tensioned concrete structural frame of the original building office building. The floor plate has then been stretched out to the new façade line, and extended 40m towards the new Eastern entrance. A necklace of new structural columns has been located at the edge of the extended floorplates, and are expressed on the façade as a series of deep brise soleil. Extensive and varied use of Schueco’s FW 60+ capped curtain walling system has been used to achieve this, with the south elevation incorporating a bespoke aluminium horizontal brise soleil fixed as cassette units.

The 15.8m wide office floors are punctured with a full-height atrium creating attractive, energy-efficient, day-lit office space. Schueco FW 60+ was chosen for the vertical atrium glazing as well as the roof light over the atrium in order to maintain consistency across the scheme.

The main entrance features an impressive 15m-high entry colonnade with a glazed reception area, creating a strong visual link to the surrounding urban context and optimising the building’s prominent corner location. To achieve the dramatic quadruple height entrance, full height spanning curtain walling was desired. For this element Schueco’s FW 60+ capped system was chosen and the full height glazing made possible through the use of 250 mm deep steel reinforced mullions with only a single point of midspan support by a secondary steel frame.

For the cladding to all columns, plinths and parapets a white aluminium composite panel was chosen. The facades are expressed as a series of bays with a separate plinth and parapet visually separated by a 65mm dark grey shadow gap at the extremity of the cladding panels. To create this detail a recessed Schueco FW 60 pressure cap was installed as the main interface between the panels, thereby both reinforcing the visual expression of the individual bays, plinths and parapets as well as concealing the actual construction joints and fixings between panels. The result reinforces the appearance of a lightweight facade comprising a series of elegant full- height structural frames defined by tapered fins, plinths and parapets.

Working closely with Flanagan Lawrence, Dane Architectural Systems completed the building’s Schueco systems for main contractor Wates. The Schueco systems have allowed for the realization of the design intent: a light, crisp, and strikingly modern landmark building.

Back to News
A B C D G H I L M N P R S T U V W Y

Enter your search terms in the field above.

Individual terms should be separated by a comma ','